Učenica školi, s ljubavlju

Mlada mostarska umjetnica i učenica Gimnazije Mostar Selma Omerika, poklonila je sliku svojoj školi.
Selma kaže: “Poklonila sam sliku svojoj školi jer čovjek ima potrebu ostaviti nekom dragom nešto svoje. Kada sam počela raditi na slici, pomislila sam kako je tematika Bosne u srednjem vijeku odlična za ustanovu kao što je Gimnazija. Planiram se posvetiti informacijskim tehnologijama, ali umjetnost nikada neće biti zapostavljena. Nastojat ću spojiti ova dva svijeta tako da će slikanje uvijek biti dio mog života i način na koji ću izražavati svoja osjećanja…”
Selma je pohađala, dugi niz godina, školu crtanja akademskog slikara Ibrahima Novalića i Maje Behmen Novalić.
Najviše voli crtati pejzaž i mrtvu prirodu i ne želi se fokusirati na jedan motiv nego stalno proširivati svoja znanja. Kada je riječ o tehnikama crtanja, najviše koristi ulje na platnu.
Lejla Juklo, zamjenica direktorice je zahvalila Selmi na divnoj gesti i istakla:
„Velika nam je čast da ovaj poklon dolazi upravo od maturantice i likovne umjetnice koja se ozbiljno bavi slikarstvom. Čin je hvale vrijedan!
Na ovaj način stvara se umjetničko okruženje u školi, potiču se učenici na kreativnost i inspirativno izražavanje, a gimnazijski zidovi bit će uljepšani i umjetničkim djelom oplemenjeni. Ujedno, na ovaj način napravit će se i simbolična spona među generacijama!”
Selma je zahvalna na ukazanoj prilici i nada se da će i drugi bivši i sadašnji učenici Gimnazije Mostar uljepšati zidove škole te na taj način postati dio nje!
NASTAVNI PLAN I PROGRAM

na hrvatskom jeziku

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

na bosanskom jeziku

Novosti

Raspored polaganja maturskih ispita u školskoj 2022/2023. godini – Nastavni plan i program na bosanskom jeziku

Za preuzimanje informacija o polaganju maturskih ispita u školskoj 2022/2023. godini kliknite na sljedeći link: Raspored polaganja mature BNPiP 2022_2023 Sretno maturanti !

PRVO I DRUGO MJESTO NA LITERARNOM KONKURSU

Već tradicionalno Muzej Hercegovine Mostar obilježavanje Internacionalnog dana muzeja podijeli sa učenicima osnovnih i srednjih škola Mostara javnim pozivom za učešće učenika u takmičenju...

Raspored polaganja maturalnih ispita u školskoj 2022./2023. godini NPP na hrvatskom jeziku

Za preuzimanje informacija o polaganju maturalnih ispita u školskoj 2022./2023. godini kliknite na sljedeću poveznicu: Raspored-polaganja-maturalnih-ispita-u-skolskoj-2022.-2023.-godini-NPP na hrvatskom jeziku  

TRI PRVA MJESTA NA REGIONALNOM LITERARNOM KONKURSU

Povodom 14. februara, Dana oslobođenja Mostara od fašizma, Udruženje antifašista i boraca NOR-a je raspisalo konkurs na temu: ,,Nije sloboda sa neba pala". Nakon čitanja...

Ples kao kulturološki i sociološki fenomen

Učenici III"3" pod mentorstvom profesora Amara Šipkovića učestvovali su na takmičenju pod nazivom: "Ja, građanin" u organizaciji CIVITAS-a i u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja,...