Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svake se godine obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom kako bi se podigla svjesnost o potrebama i potaknulo otklanjanje bilo kakvih predrasuda o osobama s Down sindromom. U prosjeku jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim/hromosomskim poremećajem koji nastaje zbog viška jednog kromosoma/hromosoma ili dijela kromosoma/hromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava uobičajen fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma/hromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, pa se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma/hromosoma.
Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma/hromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao trisomija 21. Tako je i za datum obilježavanja odabran 21. 3. kao simbolično predstavljanje tih triju kopija 21. kromosoma/hromosoma.
Toga se dana obuvaju i šarene čarape, a time se šalje poruka o prihvaćanju različitosti. Diljem svijeta odvijaju se različite aktivnosti koje pomažu u postizanju jednakih prava i dostojanstva osoba s Down sindromom te boljih uvjeta/uslova i kvalitete njihova života.
Na sam Dan sindroma Down naša škola postaje mjesto šarenih čarapa, a kako je danas nedjelja, odlučili smo poslati poruku podrške iz naših domova.
Podrškom i šarenim čarapama Vijeće učenika Gimnazije Mostar šalje poruku da je različitosti ljepota i bogatstvo života. Svi moramo prihvatiti različitosti te tako obogatiti i sebe i druge oko nas, posebno/osobito djecu koju pripremamo za život u toleranciji i miru.
NASTAVNI PLAN I PROGRAM

na hrvatskom jeziku

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

na bosanskom jeziku

Novosti

Upis English club

Upis English club

Europski dan jezika 3c

Europski dan jezika obilježio je i 3.c. Učenici Tajma Hadžajlić i Karlo Jovanović su pripremili i održali prezentaciju o engleskom jeziku, njegovoj povijesti, dijalektima...

Deutsch macht Spaß

Dragi učenici od I.-IV.razreda, svi ste pozvani da se pridružite novoj sekciji , Deutsch macht Spaß, da poboljšamo komunikaciju, opušteno vladamo izrazima, i kroz...

Sretan vam Europski dan jezika!

"One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way." Frank Smith "Wer fremde Sprachen nicht kennt, weiss...