Prvo mjesto na literarnom takmičenju

Zadovoljstvo nas je obavijestiti da je učenica prvog razreda naše škole Naida Džiho osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola koji je raspisao Muzej ,,Alija Izetbegović“. Tema za učenike srednjih škola koju je Naida odabrala bila je: „Tražio je pravdu, a ne osvetu“. Nagradu je osvojila u konkurenciji 82 dostavljena rada iz srednjih škola iz čitave BiH.Možemo biti ponosni na mlade literarne talente jer je i prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojio jedan učenik iz Mostara.

Čestitamo svim nagrađenim učenicima, posebno našoj Naidi koja je predstavila našu školu na lijep način i želimo da nastave razvijati svoje sklonosti i sposobnosti!

Donosimo odlomak iz Naidinog rada:

“Tražio je pravdu, a ne osvetu”

……Koliko sam samo puta  to sebi rekla, a znam da je uzalud! Šaputat ću, po ko zna koji put, stihove poeme „Srebrena djevojka“  koju sam davno napisala. Želim da moji razgovori sa samom sobom ostanu zapisani onda kad se srce stegne, kada me zaboli tuga mog dobrog i napaćenog naroda.  Ipak, moje srce ne zna za mržnju, ono zna za bol, za tugu, ali i za pravdu. Moje srce ne poznaje osvetu i ne želi je nikada upoznati.Iz mraka „koji sada svjetlošću zovem“  izranja lik čovjeka koji nije dao svoju Bosnu, govoreći da njome nikad niko vladao nije niti će. Velik je čovjek koji je pozivao na pravdu, a nikad na osvetu.Onima kojima je nepravda nanesena rane nikada neće zacijeliti, niti će se bol ublažiti, ali će pravda donijeti blagi smiraj………….

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

na hrvatskom jeziku

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

na bosanskom jeziku

Novosti

Obavijest o početku školske godine

Obavijest o početku nove školske godine možete vidjeti klikom na sljedeći link : obavijest za ucenike

12. dani BHAAAS-a (Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences) u Gimnaziji Mostar

Ponosni smo domaćini susreta svjetskih znanstvenika, umjetnika, doktora i profesora koji su se okupili na 12. danima BHAAAS-a u BiH u razdoblju od 24....

Popravni ispiti-NPP na hrvatskom jeziku

Raspored popravnih ispita za kolovoz 2021. godine možete vidjeti klikom na sljedeći link: popravni ispiti kolovoz 2021.

Prijava za upis u Gimnaziju Mostar

Prijavu za upis u prvi razred Gimnazije Mostar možete skinuti na sljedećem linku: Prijava na konkurs - natjecaj

Završni ispit u Dvojezičnom frankofonom razredu

Učenici Ebru Zuhal Gilić i Lorens Stranjak su danas s uspjehom položili završni ispit po programu bilingvalne frankofone nastave u Gimnaziji Mostar. Ispit je obavljen...