PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

Proteklih mjesec dana Tim za promociju škole pokazao je gostoprimstvo u okviru profesionalne orijentacije učenika osnovnih škola, ali su i bili gosti osnovnim školama Mostara i Hercegovine.

Koncept prezentacije i ponuđeni sadržaji, koje su brižljivo planirali pedagogica Selma Kebo, profesorice: Azra Kurtović, Amira Džeko, Amela Selimić, profesor Vladimir Šarović, Širaz Novaković, brojni učenici i menadžment škole, naišli su na oduševljenje učenika i nastavnika te su ocijenjeni kao vrlo:

edukativni
korisni
kreativni
zanimljii
Pripremili smo program za sve zainteresirane devetaše koji se sastojao od obilaska škole, upoznavanja s historijatom škole, kao i sa profesorima, načinima rada i zanimljivostima iz pojedinih predmeta.
Prezentaciju škole u Španskoj sobi realizirale su Jasmina Dizdarević, Emana Kaminić i Nejla Količić.
– Učenici i nastavnici posjetili su muzički kabinet i čuli muzičke numere u izvedbi školskog hora i benda koji čine: Miran Dabić, Ema Haznadarević i Hamza Džubur. Učenici su vidjeli instrumente koje posjedujemo (velike bubnjeve i kahon bubanj, akustične i električne gitare, udaraljke, sintisajzer, itd.), vidjeli su mjesto gdje se svira, pjeva i druži.
– Devetaši su posjetili i kabinet fizike gdje ih je dočekala profesorica Azra Kurtović te im na zanimljiv način predstavila svoj način rada.
– Zatim su obišli kabinet hemije i učestvovali u eksperimentima koje su pripremili učenice: Ilma Zalihić, Džana Bajgorić, Nina Čerkić i Ema Pečenković, zajedno sa svojom profesoricom Amirom Džeko.
– Upoznali su se i s profesoricom biologije Amelom Selimić i učenicama: Nejlom Kaminić, Enom Macić i Merimom Žuškić koje su pokazale proces izrade sapuna, proces koje su koristile u projektu “Peri ruke i uzmi igračku bez muke” i koji je dobio počasno priznanje.
Ovom prilikom devetaši su koristili i mikroskop te razgledali praktične radove naših učenika.
– Profesor informatike Vladimir Šarović, zajedno sa učenicama Eminom Čolakhodžić i Nadijom Idrizović, pokazao je kabinet informatike, 3D printer i objasnio mogućnosti koje ovaj vrhunski proizvod nudi. Informatički tim je pokazao učenicima i radove koji su nastali na časovima informatike i u sklopu raznih projekata, zanimljivosti koje realizira sa učenicima i mogućnosti koje informatika nudi.
– Kako se realizira nastava tjelesnog i zdravstvenog odgoja u našoj školi, najbolje su pokazali: Valentin Kiselev, Ena Zagorčić, Mia Marić i prof. Širaz Novaković. Devetaši su gledali penjanje na umjetnoj stijeni i ostale sportske vještine naših učenika.
I mi smo imali priliku posjetiti osnovne škole i devetaše upoznati sa mogućnostima koje nudi naša škola, aktivnostima koje realiziramo i rezultatima koje ostvarujemo.
Mobilni promotivni tim činili su učenici: Azra Isić, Nejra Maksumić, Džana Bajgorić, Nadija Idrizović, Emana Kaminić, Nejla Količić, Emina Čolakhodžić i Emina Zekić, pedagogica Selma Kebo i profesorice Amela Selimić i Azra Kurtović.
Zahvaljujemo menadžmentima škola na čelu sa direktorima i direktoricama, kao i nastavnicima i učenicima osnovnih škola na srdačnim prijemima i divnoj energiji koju smo razmjenjivali.
Kroz fotogaleriju prenosimo djelić atmosfere s naših druženja.

 

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

na hrvatskom jeziku

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

na bosanskom jeziku

Novosti

Projekt “Učimo zajedno”

Grupa učenica četvrtih razreda naše škole redovito se okuplja svakog petka od jedanaestog mjeseca kako bi pružile podršku i pomogle osobama s Downovim sindromom...

Svečano obilježavanje 130 godina Gimnazije Mostar

Najbolja zabava je u Gimnaziji! Sretno jubilarnih 130 godina postojanja naše Stare dame! Na današnji dan, prije 130 godina, oglasilo se prvo gimnazijsko zvono. Simbol obrazovanja i...

Mjesec knjige

"Čitanje je putovanje koje nas vodi daleko čak i kad smo ukopani u jedno mjesto" H.L. Borhes Završetak mjeseca oktobra-mjeseca knjige obilježili smo prisustvom interaktivnoj radionici...

Edukacija školskog tima u sklopu projekta Vijeća Evrope/Europe

Gimnazija Mostar jedina je škola iz Hercegovine koja će sa 8 škola sudjelovati/učestovati u projektu "Kvalitetno obrazovanje za sve", koji podržava ured Vijeća Evrope/Europe. Dio...