ORGANIZACIJA RADA  MATEMATIČKE SEKCIJE

Tema sekcije u školskoj 2021/22. godini:  Praktična i primjenjena matematika

Cilj sekcije je, prije svega, popularizacija matematike i motiviranje učenika za logično i znanstveno rješavanje matematičkih problema. Želimo da učenici kroz praktične i primenjene zadatke, matematičke igre i mozgalice obogaćuju znanja, vještine i sposobnosti, a s druge strane ruše mitove kako je matematika  nerazumljiva, dosadna i uglavnom kompleksna znanost.

 Organizacija rada i aktivnosti       

Aktivnosti Matematičke sekcije će tijekom školske 2021/2022. godine realizirati će se u dva segmenta, koja se međusobno nadopunjuju.

Prvi segment podrazumjeva redovne susrete sekcije na kojima će biti predstavljen povijesni  razvoj matematike i zanimljive ideje koje su dovele do epohalnih otkrića u znanosti uopće, predstavljanje različitih matematičkih i praktičnih problema  i primjene matematike u drugim znanostima. Ovi susreti će se održavati  dva puta mjesečno u međusmjeni, u trajanju jednog školskog sata. Sadržaji će biti prilagođeni uzrastu i interesovanjima polaznika sekcije, a metode, tehnike i načini rada odabrani tako da motiviraju učenike za rad. Praktični zadaci i teme su osmišljeni tako da razvijaju logičko, kritičko mišljenje i zaključivanje te nisu striktno vezani za program redovne nastave.

Drugi segment rada sekcije predstavlja pripremu i realizaciju školskog natjecanja  i foto natječaja „Otkrij, prouči, riješi i ne griješi“.

Cilj foto natječaja „Otkrij, prouči, riješi i ne griješi“ je da učenici kritički procjenjuju podatke koje dobijaju iz svijeta oko sebe. Autori bi trebalo da uočavaju različite matematičke nelogičnosti, nepravilnosti, računske i druge greške u okruženju, fotografiraju  ih i fotografije dostave u skladu sa propozicijama natječaja. Planirano je da najbolje plasirani učenici na foto natječaju budu nagrađeni.

U okviru sekcije organizirati ćemo posjete različitim matematičkim i drugim naučnim skupovima, izložbama i predavanjima, kao i sudjelovanje  polaznika sekcije u različitim radionicama

Matematička sekcija BNP

Planirane aktivnosti:

aktivnosti dodatne nastave s učenicima II razreda gimnazije s ciljem proširivanja i produbljivanja znanja iz oblasti predviđenih NPP iz Matematike za gimnaziju.

Vrijeme održavanja sekcije: petak od 17 do 18 sati.

Voditelji matematičke sekcije: Sead Peco i Azra Hadžiomerović

Novosti iz sekcije

PRVO MJESTO NA KANTONALNOM TAKMIČENJU IZ MATEMATIKE!

Najstariju, najljepšu i nama najbolju srednju školu u Mostaru krasi još jedna diploma i priznanje za osvojeno prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju iz matematike....

U KONKURENCIJI OD 650 UČENIKA, MAJLA ZAKLAN OSVOJILA 5. MJESTO NA DRŽAVNOM NIVOU

Na matematičkom takmičenju "Klokan - matematičar bez granica", učenica Majla Zaklan na školskom nivou osvojila je prvo, a u ukupnom poretku na državnom nivou,...

Međunarodni dan matematike i Dan broja Pi

Učenici prvog i drugog razreda Gimnazije Mostar, skupa s profesoricom matematike Azrom Hadžiomerović, proslavili su Dan broja Pi, a ujedno i obilježili godišnjicu rođenja...