Kantonalno takmičenje iz fizike

5.4. 2014. godine u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta, održano je takmičenje  učeničke provjere znanja iz tri različite kategorije fizike. Pod nazivima a, b i c, bile su raspoređene oblasti mehanike, termodinamike, talasa, titranja, elektromagnetizma, optike i kvantne fizike.

Našu školu predstavljali su Aldin Pobrić, Madžida Tabaković, Harun Zalihić, Anes Macić, Lamija Repeša, Selena Šaša i Ehlimana Veledar.

Iako zbog kratkotrajne pripreme nisu ostvarili nijedno od prvih mjesta, naši učenici s pravom su zadovoljni  svojim rezultatima, a mi im želimo mnogo sreće u budućem radu.

Lamija Aliman

Učešće učenika u KEPASS projektu

Kepass (knowledge exchange program for the adriatic school sistem) je program razmjene znanja u sistemu škola jadranske obale sufinansiran od strane Evropske unije koji omogućava mobilnost učenika i uzajamno priznavanje srednjoškolskih programa i diploma. U projektu pored Bosne i Hercegovine učestvuju i Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija. Projekat je počeo u septembru 2013. godine, a prvi akreditacijski posjet naši učenici imali su polovinom februara ove godine kada su primili predstavnike Školskog centra „Srečka Kosovela“ iz Sežane, u Sloveniji. Našu školu prezentirali su učenici drugih razreda, koji su se prijavili i za tromjesečni odlazak u Sloveniju planiran za početak naredne školske godine, kao i učenica 3a razreda Anja Kraljević koja je učesvovala u snimanju video spota za ovu organizaciju.

Nadamo se da će ovaj program razmjene uspjeti u svom cilju zbližavanja zemalja jadranske regije, međusobnom priznavanju i prezentiranju, a svim učenicima zainteresiranim za učešće želimo mnogo sreće!

Lamija Aliman

Kalendar aktivnosti za polaganje mature

Kalendar aktivnosti za polaganje mature ljetnji rok školske 2013./2014. godine možete pogledati klikom na sljedeći link

kalendar aktivnosti za maturu 2014.godine

Terenska nastava

Izborna nastava četvrtih razreda održat će terensku nastavu u špilji Vjetrenica 2.travnja 2014.godine.

Razmjena učenika Mostar –Schleswig

Program razmjene učenika je program neformalnog obrazovanja i interkulturalnog učenja. Tijekom razmjene učenik je smješten u obitelji domaćinu koja je i sama u programu interkulturalnog učenja. Stoga je 17 učenika Gimnazije Mostar s profesoricom Natašom Ćorić i profesoricom Adaletom Ćemalović otputovalo 1.4.2014.godine su  u Schleswig, Republiku Njemačku, gdje će ostati do 8.4.2014.godine. Uzvratni posjet učenika iz Njemačke je u svibnju ove godine.

Preventivni program za učenike

U cilju sprječavanja bilo kojeg oblika ovisnosti te suzbijanja verbalnog i fizičkog nasilja kod učenika Gimnazije Mostar, Policijska uprava Mostar je održala predavanje na spomenutu temu u periodu od 24.3. do 28.3.2014.godine za sve odjele u vrijeme održavanja sata razrednika.

Trka mira

Učesnici Utrke mira u poslijepodnevnim satima, 31. marta, stigli su u naš grad. Oko dvadeset trkača iz svih dijelova Evrope otisnulo se na avanturu iz Lisabona s ciljem da pretrče više od 20 000 kilometara i u 47 evropskih zemalja donesu poruku o miru, zajedništvu i toleranciji. Učenici Gimnazije Mostar bili su dio ovog velikog svjetskog projekta, priredivši  prigodan kulturni program za sve odvažne sudionike utrke. Nakon srdačnog prijema, nasmijani i dobro raspoloženi trkači nastavali su svoj put k Hrvatskoj.  Utrka mira je globalna akcija koju je 1987. godine pokrenuo Indijac Sri Chinmoy, a svoju podršku su iskazale i mnoge istaknute ličnosti, poput Nelsona Mandele i Majke Tereze.

Anida Babović

Kantonalno takmičenje iz matematike

Kantonalno takmičenje iz matematike za  I, II, III i IV razrede srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona održano je 28. 3. 2014. god.  u prostorijama univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Na takmičenju su učestvovali i učenici Gimnazije Mostar, čije učešće nije ostalo nezapaženo. Među prvih pet plasirali su se:

  • Anes Macić  (3. mjesto u kategoriji  II razreda)
  • Aldin Pobrić (5. mjesto u kategoriji  III razreda)
  • Kemal Marić (4. mjesto u kategoriji  IV razreda)

Čestitamo  našim učenicima na učešću i dobrom plasmanu.

Marko Bulajić

Gimnazija Mostar dijeli sreću

besplatni-zagrljajiIspred Gimnazije Mostar, danas su učenici ove škole održali akciju ”Podijelimo sreću”. Organizator akcije je Vijeće učenika Gimnazije Mostar, koje je inspirirano četirima radionicama koje je provelo Udruženje mladih psihologa pod nazivom “Razvoj omladinskog volonterizma u Mostaru”.

Read more »

Zamjenik direktora Gimnazije Mostar odlikovan ordenom Akademska palma.

Ukoliko svojim djelovanjem inspirirate druge da više uče, više rade i više dobiju, tada ste pravi vođa.

                                                                                  John Quincy Adams

direktorVijest da je zamjenik direktora naše škole Bakir Krpo odlikovan ordenom Viteza u redu akademskih palmi dočekali smo s neizrecivim ponosom i zadovoljstvom. Odlikovanje je ustanovljeno davne 1808. godine i dodjeljuje se za zasluge u domenu obrazovanja i francuske kulture Dekretom Premijera Francuske Republike. Svečani prijem održao se u Francuskom kulturnom centru u petak, 28. marta.Ambasador Francuske Republike u BiH Roland Gilles uručio je gosp. Krpi odlikovanje za izuzetan rad i doprinos kvaliteti obrazovanja te promicanju francuske kulture. Podsjetimo da je 2005. godine u sklopu Gimnazije osnovano frankofono odjeljenje u kojem učenici prate nastavu na francuskom jeziku.

Dok čestitke pristižu iz svih krajeva zemlje i svijeta, hodnicima škole s radošću se prepričava ovaj poseban događaj. Dragocjeni orden tek je jedno u nizu priznanja za gosp. Krpu, čijem enormnom trudu i zalaganju svaki dan svjedočimo. Marljiv i predan rad uvijek se prepoznaju i nagrađuju. Gosp. Krpo svima nama je uistinu inspiracija!
Anida Babović

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company