Prvo mjesto na državnom takmičenju u debati

Državno debatno takmičenje, pod organizacijom Centra za kulturu dijaloga BiH, održano je na Jahorini od 11. do 13. aprila 2014. godine. Tim koji je predstavljao Gimnaziju Mostar činili su: Edna Voloder, Lamija Aliman i Marko Bulajić, učenici trećeg razreda. U ulozi kapitena debatnog kluba, kao netakmičar, bila je  Ehlimana Veledar. U konkurenciji od 15 najboljih debatnih klubova u državi, elokventni i vispreni članove debatnog kluba naše škole osvojili su prvo mjesto. Također, nagrade su dodijeljene i u pojedinačnoj konkurenciji. Učenica Lamija Aliman osvojila je zavidno treće mjestou besjedništvu. Uspješnim debatantima čestitamo i želimo mnogo sreće u daljem radu!

Anida Babović

Cirkusgrad u vrtićima

cirkusgraddNakon velike pobjede u gradskoj konkurenciji volonterskih akcija, naše Vijeće učenika krenulo je u nove pohode. Ovaj put odlučili su razveseliti najmlađe i pritom zaraditi nešto novca za humanitarne svrhe. U akciji je učestvovalo približno 15 učenika koji su bili maskirani u cirkusante i igrali predstave, te plesali kiki-ples u svim vrtićima na lijevoj obali grada.Mališani su za svaku predstavu platili po 2 KM, čime su naši učenici u 5 vrtića skupili cjelokupni iznos jedne ekskurzije, koji će biti poklonjen nekom od učenika koji isti nisu mogli osigurati. Prethodne sedmice završena je tek prva polovina akcije dok će isti postupak biti proširen i na ostatak vrtića u skorijem vremenu.

Lamija Aliman

Naši uspjesi

njemacki22.ožujka 2014.godine je održano županijsko natjecanje iz njemačkog jezika (Deutsch –Olympiade) u prostorijama Gimnazije Mostar.

-  Razina B2 – Dario Jurišić/ 2.mjesto

-  Razina C1 – Ana Marija Prskalo/ 1.mjesto

4.travnja 2014.godine  u Sarajevu je održano državno natjecanje iz njemačkog jezika na kojem je Ana Marija Prskalo osvojila zavidno drugo (2.) mjesto.

Dani frankofonije 2014

Jeunes francophones

  U prostorijama Ureda Francuskog instituta u Mostaru, 22. marta 2014. godine, održano je takmičenje u znanju iz frankofone kulture. Takmičenje je organizirano u sklopu manifestacije Dani frankofonije 2014. Naši učenici ostvarili su veliki uspjeh i učinili nas ponosnima. Mario Čule, učenik IIIb, osvojio je 1. mjesto u kategoriji “stariji adolescenti”. On će ubrzo početi pakovati  kofere i pripremati se za nagradno putovanje u Francusku, gdje će pohađati ljetnu školu francuskog jezika u trajnju od 15 dana. U kategoriji “mlađi adolescenti” na vrhu liste nagrađenih našla su se imena triju naših učenica: Mirna Ševa (1. mjesto), Amina Razić (2. mjesto) i Azra Habota (3. mjesto). Vrijednim učenicama, koje pohađaju odjeljenje III2, uručeni su prigodni pokloni. Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, nastavljeno je druženje mladih frankofona u prijatnoj atmosferi.

 

Anida Babović

Kantonalno takmičenje iz fizike

5.4. 2014. godine u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta, održano je takmičenje  učeničke provjere znanja iz tri različite kategorije fizike. Pod nazivima a, b i c, bile su raspoređene oblasti mehanike, termodinamike, talasa, titranja, elektromagnetizma, optike i kvantne fizike.

Našu školu predstavljali su Aldin Pobrić, Madžida Tabaković, Harun Zalihić, Anes Macić, Lamija Repeša, Selena Šaša i Ehlimana Veledar.

Iako zbog kratkotrajne pripreme nisu ostvarili nijedno od prvih mjesta, naši učenici s pravom su zadovoljni  svojim rezultatima, a mi im želimo mnogo sreće u budućem radu.

Lamija Aliman

Učešće učenika u KEPASS projektu

Kepass (knowledge exchange program for the adriatic school sistem) je program razmjene znanja u sistemu škola jadranske obale sufinansiran od strane Evropske unije koji omogućava mobilnost učenika i uzajamno priznavanje srednjoškolskih programa i diploma. U projektu pored Bosne i Hercegovine učestvuju i Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija. Projekat je počeo u septembru 2013. godine, a prvi akreditacijski posjet naši učenici imali su polovinom februara ove godine kada su primili predstavnike Školskog centra „Srečka Kosovela“ iz Sežane, u Sloveniji. Našu školu prezentirali su učenici drugih razreda, koji su se prijavili i za tromjesečni odlazak u Sloveniju planiran za početak naredne školske godine, kao i učenica 3a razreda Anja Kraljević koja je učesvovala u snimanju video spota za ovu organizaciju.

Nadamo se da će ovaj program razmjene uspjeti u svom cilju zbližavanja zemalja jadranske regije, međusobnom priznavanju i prezentiranju, a svim učenicima zainteresiranim za učešće želimo mnogo sreće!

Lamija Aliman

Kalendar aktivnosti za polaganje mature

Kalendar aktivnosti za polaganje mature ljetnji rok školske 2013./2014. godine možete pogledati klikom na sljedeći link

kalendar aktivnosti za maturu 2014.godine

Terenska nastava

Izborna nastava četvrtih razreda održat će terensku nastavu u špilji Vjetrenica 2.travnja 2014.godine.

Razmjena učenika Mostar –Schleswig

Program razmjene učenika je program neformalnog obrazovanja i interkulturalnog učenja. Tijekom razmjene učenik je smješten u obitelji domaćinu koja je i sama u programu interkulturalnog učenja. Stoga je 17 učenika Gimnazije Mostar s profesoricom Natašom Ćorić i profesoricom Adaletom Ćemalović otputovalo 1.4.2014.godine su  u Schleswig, Republiku Njemačku, gdje će ostati do 8.4.2014.godine. Uzvratni posjet učenika iz Njemačke je u svibnju ove godine.

Preventivni program za učenike

U cilju sprječavanja bilo kojeg oblika ovisnosti te suzbijanja verbalnog i fizičkog nasilja kod učenika Gimnazije Mostar, Policijska uprava Mostar je održala predavanje na spomenutu temu u periodu od 24.3. do 28.3.2014.godine za sve odjele u vrijeme održavanja sata razrednika.

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company